Temat: AI

Otwieram dyskusję o nowej zasadzie o nie używaniu AI. Rozumiem idee, że auto-solvery pewnie rozwiązałby całą rundę C I część rudny B/A, ale chyba wolałabym żeby była dosyć bardziej doprecyzowana jakich auto-solverów AI nie wolno używać.

Zasada o nie używaniu AI w ogóle była dosyć zaskakująca, bo Copilot i GPT są zintegrowane w workflow programistów na tyle, że niektórzy pewnie musieli wyłączyć autocomplete w swoich edytorze żeby nie łamać zasad. Ja pewnie rozluźniłabym zasady żeby pozwolić na te narzędzia.

Ponadto bardzo dużo narzędzi których każdy używa na co dzień używa AI pod spodem (np wyszukiwarka google).
Mi się ta zasada nie podoba głównie z jednej przyczyny - jest kompletnie nieegzekwowalna. Stawia osoby uczciwe, które zastosują się do zasady, w gorszym położeniu niż nieuczciwe, które z takich narzędzi i tak będą korzystać.
Też nie lubię nie egzekwowalnych zasad, ale w zawodach w niekontrolowanym środowisku większość zasad jest nie egzekwowalnych. Np. zasada "nie dzielenia się złożonością/rozwiązaniami" i "nie zatrudniania kogoś z top 20 z cfa żeby rozwiązali ci zadanie 3A za pieniądze".

Myślę że zasada dobrej wiary żeby nie używać czegoś zupełnie zautomatyzowanego do competetive programmingu jest OK. Pewnie też jakiś anty-plagiat mógłby znaleźć te rozwiązania jak wielu uczestników skorzysta z tego samego narzędzia.

Część z zadań C pewnie można by rozwiązać za pomocą GPT o3 w kilku iteracjach zapytań i testów, ale myślę że nie jest to duży problem.