Forum jest zablokowane. Podczas blokady nie można dodawać ani edytować wiadomości.
Temat: Intensywność potyczek
Proponuję zmianę zasad obliczania rankingu.
Punkty za rundę = A + MAX(A, B) + MAX(A, B, C)
W przypadku równej ilości punktów decydują punkty zdobyte w A, potem w B, a potem C.
Zawodnik który rozwiąże dwa zadania z A zdobywa 60 punków, podobnie jak zawodnik który rozwiązał trzy zadania z B. Pierwszy zawodnik wygrywa jednak małymi punktami (więcej punktów zdobytych w grupie A). Obaj zostaną wyprzedzeni przez zawodnika, który rozwiąże dwa zadania w A i jedno w B.
W B+C - punkty za rundę to MAX(A, B) + MAX(A, B, C)
Uzasadnienie:
Obecnie najlepszą strategią jest rozwiązywanie w pierwszej kolejności zadań najłatwiejszych (nie ma żadnej premii za zadanie trudniejsze - wręcz przeciwnie - rozwiązując A zamiast B zmniejszam szanse na koszulkę).
Łatwiejsze zadania ułatwiają zabawę początkującym ale potem przeszkadzają (zajmując czas) w "przesiadaniu" się do trudniejszej grupy.
Nowy system miałby kilka zalet:
- Mogę zaryzykować rozwiązywanie trudniejszego zadania - jeśli mi się uda nie tracę prawie nic w rankingu nie rozwiązując zadań łatwiejszych. Zatem ciekawie robi się już na etapie wybierania zadań. (Można wymyślić o tym zadanie - Bajtazar rozwiązuje zadania z rundy N w czasach tA, tB, tC i z prawdopodobieństwami pA, pB, pC. Pomóż Bajtazarowi wybrać optymalny zestaw zadań).
- Mniej zadań "marnuje się" z powodu braku czasu - teraz jeśli zagrzebię się w B lub C nie próbuję nawet zaczynać/czytać A. W nowym systemie przeczytałbym wszystkie zadania i mógłbym zaryzykować rozwiązanie zadania trudniejszego.
- W ścisłej czołówce nadal jest presja na rozwiązywanie zadań ze wszystkich grup - po pierwsze ze względu na małe punkty, po drugie nie wysyłając prostszych zadań dużo ryzykuję (jeśli wyślę tylko A i się pomylę mogę stracić do 30 punktów).
- Realne staje się wprowadzenie grupy D :-))
Punkty za rundę = A + MAX(A, B) + MAX(A, B, C)
W przypadku równej ilości punktów decydują punkty zdobyte w A, potem w B, a potem C.
Zawodnik który rozwiąże dwa zadania z A zdobywa 60 punków, podobnie jak zawodnik który rozwiązał trzy zadania z B. Pierwszy zawodnik wygrywa jednak małymi punktami (więcej punktów zdobytych w grupie A). Obaj zostaną wyprzedzeni przez zawodnika, który rozwiąże dwa zadania w A i jedno w B.
W B+C - punkty za rundę to MAX(A, B) + MAX(A, B, C)
Uzasadnienie:
Obecnie najlepszą strategią jest rozwiązywanie w pierwszej kolejności zadań najłatwiejszych (nie ma żadnej premii za zadanie trudniejsze - wręcz przeciwnie - rozwiązując A zamiast B zmniejszam szanse na koszulkę).
Łatwiejsze zadania ułatwiają zabawę początkującym ale potem przeszkadzają (zajmując czas) w "przesiadaniu" się do trudniejszej grupy.
Nowy system miałby kilka zalet:
- Mogę zaryzykować rozwiązywanie trudniejszego zadania - jeśli mi się uda nie tracę prawie nic w rankingu nie rozwiązując zadań łatwiejszych. Zatem ciekawie robi się już na etapie wybierania zadań. (Można wymyślić o tym zadanie - Bajtazar rozwiązuje zadania z rundy N w czasach tA, tB, tC i z prawdopodobieństwami pA, pB, pC. Pomóż Bajtazarowi wybrać optymalny zestaw zadań).
- Mniej zadań "marnuje się" z powodu braku czasu - teraz jeśli zagrzebię się w B lub C nie próbuję nawet zaczynać/czytać A. W nowym systemie przeczytałbym wszystkie zadania i mógłbym zaryzykować rozwiązanie zadania trudniejszego.
- W ścisłej czołówce nadal jest presja na rozwiązywanie zadań ze wszystkich grup - po pierwsze ze względu na małe punkty, po drugie nie wysyłając prostszych zadań dużo ryzykuję (jeśli wyślę tylko A i się pomylę mogę stracić do 30 punktów).
- Realne staje się wprowadzenie grupy D :-))
A może ranking B + C (koszulki) oraz A + B (finał)?
Duża część pewnie i tak zrobi wszystkie zadania, bo i fajnie się dostać do finału i fajnie koszulkę zdobyć, a osoby mające mniej czasu będą mogły się skupić na jednym rankingu.
Duża część pewnie i tak zrobi wszystkie zadania, bo i fajnie się dostać do finału i fajnie koszulkę zdobyć, a osoby mające mniej czasu będą mogły się skupić na jednym rankingu.
Przecież się nic nie zmarnowało
#92616 rozważaliśmy to gdy wprowadzaliśmy C, ale doszliśmy do wniosku, że przez to, że C jest odsłaniane, to i tak nie wymaga ono wysiłku od zawodników celujących w finał (nie trzeba poświęcać czasu na np. pisanie bruta czy upewnianie się co do poprawności rozwiązania).
Dziękujemy za propozycję zadania o Bajtazarze startującym w potyczkach w nowej formule, ale niestety zdążyłeś to zadanie spalić pisząc o nim na forum 😂😂😂
@burro: w takim systemie by moim zdaniem zadania się jednak marnowały: celując w finały nawet bym nie czytał zadań B i C, a w koszulkę czytałbym tylko B. I tylko dołożył starań, żeby mieć na pewno 10 na tym zadaniu. Poza oczywiście sytuacją, że przez większość dnia nie umiem wymyślić tego zadania powiedzmy A na 10 i na A wrzucam bruta, i dopiero wtedy robię to B. Ponadto czy to takie złe, że osoba celująca w finał musi spróbować podejść do wszystkich 18 zadań (tym bardziej, że próg zazwyczaj leży w okolicy 13-14 zadań)? Trochę tak, jakby na Codeforces zawodnicy 2400+ mieli zadania A i B w div1 automatycznie zaliczone jeśli wrzucą C.
Nie wiem czemu ludzie dali tyle minusów pod Twoim pomysłem, warto dyskutować.
Nie wiem czemu ludzie dali tyle minusów pod Twoim pomysłem, warto dyskutować.
Sam bym inaczej podszedł do tematu zmniejszenia intensywności Potyczek - brak czwartej rundy przy zachowaniu pozostałych terminów rund. Być może z wyjątkiem rundy weekendowej, która wzorem wcześniejszych edycji mogłaby startować o 9:00 rano w piątek.
Wtedy między północą w nocy z czwartku na piątek do momentu pojawienia się zadań kolejnej rundy żadne inne zadanie nie byłoby aktywne i można byłoby np. się wyspać :D
Wtedy między północą w nocy z czwartku na piątek do momentu pojawienia się zadań kolejnej rundy żadne inne zadanie nie byłoby aktywne i można byłoby np. się wyspać :D
Pomyślcie o biednych technicznych którzy będą musieli to implementować:(