Temat: Intensywność potyczek

Proponuję zmianę zasad obliczania rankingu.

Punkty za rundę = A + MAX(A, B) + MAX(A, B, C)

W przypadku równej ilości punktów decydują punkty zdobyte w A, potem w B, a potem C.

Zawodnik który rozwiąże dwa zadania z A zdobywa 60 punków, podobnie jak zawodnik który rozwiązał trzy zadania z B. Pierwszy zawodnik wygrywa jednak małymi punktami (więcej punktów zdobytych w grupie A). Obaj zostaną wyprzedzeni przez zawodnika, który rozwiąże dwa zadania w A i jedno w B.

W B+C - punkty za rundę to MAX(A, B) + MAX(A, B, C)

Uzasadnienie:

Obecnie najlepszą strategią jest rozwiązywanie w pierwszej kolejności zadań najłatwiejszych (nie ma żadnej premii za zadanie trudniejsze - wręcz przeciwnie - rozwiązując A zamiast B zmniejszam szanse na koszulkę).

Łatwiejsze zadania ułatwiają zabawę początkującym ale potem przeszkadzają (zajmując czas) w "przesiadaniu" się do trudniejszej grupy.

Nowy system miałby kilka zalet:

- Mogę zaryzykować rozwiązywanie trudniejszego zadania - jeśli mi się uda nie tracę prawie nic w rankingu nie rozwiązując zadań łatwiejszych. Zatem ciekawie robi się już na etapie wybierania zadań. (Można wymyślić o tym zadanie - Bajtazar rozwiązuje zadania z rundy N w czasach tA, tB, tC i z prawdopodobieństwami pA, pB, pC. Pomóż Bajtazarowi wybrać optymalny zestaw zadań).

- Mniej zadań "marnuje się" z powodu braku czasu - teraz jeśli zagrzebię się w B lub C nie próbuję nawet zaczynać/czytać A. W nowym systemie przeczytałbym wszystkie zadania i mógłbym zaryzykować rozwiązanie zadania trudniejszego.

- W ścisłej czołówce nadal jest presja na rozwiązywanie zadań ze wszystkich grup - po pierwsze ze względu na małe punkty, po drugie nie wysyłając prostszych zadań dużo ryzykuję (jeśli wyślę tylko A i się pomylę mogę stracić do 30 punktów).

- Realne staje się wprowadzenie grupy D :-))
A może ranking B + C (koszulki) oraz A + B (finał)?
Duża część pewnie i tak zrobi wszystkie zadania, bo i fajnie się dostać do finału i fajnie koszulkę zdobyć, a osoby mające mniej czasu będą mogły się skupić na jednym rankingu.
Przecież się nic nie zmarnowało
#92616 rozważaliśmy to gdy wprowadzaliśmy C, ale doszliśmy do wniosku, że przez to, że C jest odsłaniane, to i tak nie wymaga ono wysiłku od zawodników celujących w finał (nie trzeba poświęcać czasu na np. pisanie bruta czy upewnianie się co do poprawności rozwiązania).
Dziękujemy za propozycję zadania o Bajtazarze startującym w potyczkach w nowej formule, ale niestety zdążyłeś to zadanie spalić pisząc o nim na forum 😂😂😂
@burro: w takim systemie by moim zdaniem zadania się jednak marnowały: celując w finały nawet bym nie czytał zadań B i C, a w koszulkę czytałbym tylko B. I tylko dołożył starań, żeby mieć na pewno 10 na tym zadaniu. Poza oczywiście sytuacją, że przez większość dnia nie umiem wymyślić tego zadania powiedzmy A na 10 i na A wrzucam bruta, i dopiero wtedy robię to B. Ponadto czy to takie złe, że osoba celująca w finał musi spróbować podejść do wszystkich 18 zadań (tym bardziej, że próg zazwyczaj leży w okolicy 13-14 zadań)? Trochę tak, jakby na Codeforces zawodnicy 2400+ mieli zadania A i B w div1 automatycznie zaliczone jeśli wrzucą C.

Nie wiem czemu ludzie dali tyle minusów pod Twoim pomysłem, warto dyskutować.
Sam bym inaczej podszedł do tematu zmniejszenia intensywności Potyczek - brak czwartej rundy przy zachowaniu pozostałych terminów rund. Być może z wyjątkiem rundy weekendowej, która wzorem wcześniejszych edycji mogłaby startować o 9:00 rano w piątek.

Wtedy między północą w nocy z czwartku na piątek do momentu pojawienia się zadań kolejnej rundy żadne inne zadanie nie byłoby aktywne i można byłoby np. się wyspać :D
Pomyślcie o biednych technicznych którzy będą musieli to implementować:(