Temat: Ilość koszulek

Napiszę to z perspektywy starego boomera, który zaczynał przygodę z Potyczkami jeszcze w LO w 2007 i nie jest wybitnym orłem w dziedzinie algorytmów, nie wygrałem nigdy żadnej olimpiady czy nie kończyłem mimuw. Lubię natomiast brać udział w tych konkursach dla funu. I po pierwsze na przestrzeni tych lat udało mi się wygrać koszulkę tylko dwa razy, ale przy ostatnich limitach 128 osób i moim skill'u, który już się raczej nie poprawi znacząco nie mam szans to wygranie.
Wobec tego tutaj ogromna prośba do organizatorów o pogadanie ze sponsorem i przemyślenie zwiększenia ilości na kolejne edycje.
Top 256, które było 2-3 lata temu, plus np próg połowy punktów do zdobycia z katerogii B+C to całkiem fair deal dla osób, które poświęciły kilka wieczorów na swoje hobby :)
Popieram przedmówcę. Brak koszulki może działać demotywująco na zawodnika, który się starał i zaklepał w sumie całkiem niemało zadań w krótkim czasie. Od kiedy doszły zadania kategorii C, to już przecież nie może się zdarzyć edycja, w której z 15 punktami można było wywalczyć wymienioną nagrodę (że taki skrajny przypadek z 2017 roku wymienię - tak, byłem beneficjentem tej sytuacji, choć akurat naklepałem się więcej, choć bez sensu).
Imo to jest trochę nie fair, szczególnie że liczba koszulek które można dostać randomowo jest cały czas stała (25), ale liczba koszulek, które można dostać za umiejętności, została zredukowana o połowę. Jak ktoś nie ma czasu (bo jednak zaczyna się semestr letni), to tak naprawdę lepiej for fun zrobić same zadania C i liczyć że coś wpadnie
Tak, zgoda, że to losowanie aż tylu koszulek jest słabe, to akurat jest mało rewolucyjna zmiana, żeby dawać te koszulki trochę inaczej, więc w przeciwieństwie do tego co kolega w innym dziale proponował, żeby liczyć A + max(A, B) + max(A, B, C) zamiast A + B + C (i może wprowadzić dywizję D....), ma jakąś tam szansę zostać wprowadzona, coś na pewno można rozważyć: oprócz po prostu losować po jedną na rundę, a dać z ~20 więcej dla topki z B+C, losować tylko wśród ludzi co mają co najmniej jedno zadanie na 10/10 zamiast co najmniej jeden punkt, ewentualnie część koszulek dawać inaczej: np. coś mi chodziło po głowie, żeby dawać koszulkę za każde zadanie pierwszej osobie, która wyśle kod na 10/10, może jakieś tam dokładnie zasady, że za to każdy może wygrać co najwyżej jedną koszulkę przez cały konkurs czy coś (a przy okazji zachęca to trochę ludzi, by robić wcześniej i nie wysyłać wszystkiego na koniec, zawalając przed północą sprawdzaczkę tak, że czasami nie wyrabia), na pewno pamiętam kilkanaście lat temu była dodatkowa koszulka do wygrania dla pierwszej osoby, która przez dział pytania wyśle test do pewnego zadania na którym dzieje się coś ciekawego: (https://szkopul.edu.pl/problemset/problem/a5Py-LklN6MKLC5mIO04C_Be/site/?key=statement test na którym istnieje więcej niż jedna optymalna matryca), może tego typu dodatkowe challenge'e dobrze byłoby rozważyć (ze 2-3 koszulki rozdać tak), wciąż bardziej fair niż losowanie wśrod ludzi, co odsłonią sobie 1 punkt za najprostszego bruta do C.
Co uważacie?
A no i oczywiście, to ile łącznie możemy dać nagród zależy od tego ile sponsorzy wyłożą na organizację, jak ktoś może pogadać z odpowiednim działem u siebie w firmie czy zechcą nas wspomóc, to będziemy bardzo wdzięczni
Pierwsze rozwiązanie zadania brzmi bardzo fajnie. Dodatkowo zachęca aby nie zwlekać z wysyłaniem do ostatniej chwilii.
Dodatkowo zasadę, aby jedna osoba nie mogła wygrać więcej niż 1 koszulkę również popieram.
A ja na przykład uważam ze powinno być mniej koszulek, optymalnie dać wszystkie 128+25 koszulek osobie co zajeła pierwsze miejsce w rankingu A+B+C.