Forum jest zablokowane. Podczas blokady nie można dodawać ani edytować wiadomości.
Temat: SZE - słabe testy
Prosta heura przechodzi oficjalne testy ;)
Ja niestety nie zdążyłem się zorientować, że naklepałem heurę, ale po odwróceniu przedziałów na wejściu akurat by przeszła. Pewnie sporo osób będzie mieć maksy za coś takiego:
http://pastebin.com/crqNjGhu
To jest przeglądanie przedziałów od lewej do prawej i wykonywanie zachłannie tych zadań, które najwcześniej trzeba zacząć robić, żeby mieć szansę zdążyć je zrobić (priorytet po k_i-c_i).
(ale trzeba odwrotnie: przeglądać od końca i wtedy nieszczęśliwie jest accept)
Ja niestety nie zdążyłem się zorientować, że naklepałem heurę, ale po odwróceniu przedziałów na wejściu akurat by przeszła. Pewnie sporo osób będzie mieć maksy za coś takiego:
http://pastebin.com/crqNjGhu
To jest przeglądanie przedziałów od lewej do prawej i wykonywanie zachłannie tych zadań, które najwcześniej trzeba zacząć robić, żeby mieć szansę zdążyć je zrobić (priorytet po k_i-c_i).
(ale trzeba odwrotnie: przeglądać od końca i wtedy nieszczęśliwie jest accept)
Ja mam maksa za to http://pastebin.com/7WbpL5r1 (n^3) co wydaje się śmieszne w porównaniu z wzorcówką. Nie wiem, czy to działa, czy słabe testy, może komuś się nudzi bez nowych zadań i spróbuje udowodnić poprawność?
Ja wysłałem (oprócz dobrego rozwiązania) także heurę opisaną przez Adama (ale idącą od początku) i ona dostaje 0 punktów (w każdej grupie uwala ją test e). Byłem dość zadowolony, że rozwiązanie, które przechodzi wszystkie testy z forum oprócz mojego dostaje 0 ;)
Zadaje rzeczywiście wydaje się heurogenne...
Zadaje rzeczywiście wydaje się heurogenne...
To jest dlatego, że mi się udało rozwiązać to zadanie. Zawsze jest na PA tak, że jak piszę heurę, to testy są bardzo mocne i dużo punktów mi ubija. Mimo, że heura myli się 2-5 razy na 1k losowych testów, to w każdej grupie jest coś, żeby ją załatwić.
Jeśli natomiast uda mi się rozwiązać zadanie, to oczywiście testy będą na tyle słabe, żeby heurystyki innych zawodników miały szansę wyrównać mój wynik :P
Jeśli natomiast uda mi się rozwiązać zadanie, to oczywiście testy będą na tyle słabe, żeby heurystyki innych zawodników miały szansę wyrównać mój wynik :P
@Michał Włodarczyk
7 2
1 5 4
7 12 2
13 14 1
10 14 3
10 11 1
10 11 1
13 14 1
out:
NIE
Twój kod wypisuje TAK
7 2
1 5 4
7 12 2
13 14 1
10 14 3
10 11 1
10 11 1
13 14 1
out:
NIE
Twój kod wypisuje TAK
@Maciek: Czyli jednak słabe testy. Dzięki
Jakub, Ja właśnie tak rozwiązałem to zadanie i dostałem zero punktów (we wszystkich paczkach test E nie przechodzi) i przyznam że jestem rozczarowany. Wysyłając wiedziałem że nie jest to 100% poprawne bo Twój test wrzucony na forum był kontrprzykładem ale już nie byłem w stanie wymyślić nic lepszego. Liczyłem na 1-2 punkty. Uważam że paczki testowe powinny być tak zrobione że takie niekompletne rozwiązanie powinno dostać chociaż 1 punkt. W ten sposób osoby które walczyły do końca mają szansę być odrobinę wyżej w rankingu niż osoby które w ogóle się poddały i nic nie wysłały.
@Paweł Ważną zasadą zadań algorytmicznych jest to, że niepoprawne zadania powinny dostawać (w miarę możliwości) 0 pkt, a poprawne, ale nieefektywne coś (np. 1pkt za Pokrycia dla n<=8 :P). To "niekompletne" rozwiązanie było po prostu rozwiązaniem błędnym i bardzo dalekim od wzorcowego, dlatego nie należały się mu żadne punkty (tak samo z rozwiązaniami od tyłu...). Nagradzanie osób walczących do końca jest stosowane i polega na dawaniu punktów rozwiązaniom poprawnym, ale za wolnym, nawet dużo za wolnym. W SZE był to pewnie jakiś backtrack.
Ale Ci powiedział.