Forum jest zablokowane. Podczas blokady nie można dodawać ani edytować wiadomości.
Ostatnie posty
Potwierdzam wszystkie testy.
Wydawało mi się, że od zawsze na forum OI wszyscy dzielą się testami niezależnie od tego, jaka jest do nich odpowiedź i jakoś nikt nigdy nie miał z tym problemu.
@Tomek Kościuszko: Nie! Czystą teorię zostawmy na OMa. W ogóle jakby miało wyglądać punktowanie? Chyba wtedy już zero-jedynkowo. Co ze stałą? Dobry dowód a zły kod i na odwrót? Zbyt wiele niewiadomych. Osobiście wolałbym wręcz aby OI był olimpiadą programistyczno-algorytmiczną, a nie tak jak jest teraz, algorytmiczną... ale chyba zbytnio odbiegamy od tematu wątku.
Nie uważacie, że częścią rozwiązania powinno być udowodnienie jego poprawności?
To ma ktoś w końcu taki test?
Potwierdzam testy Tomka
Jakub Jurczak (#1753): 5000 = 2^2 + 11^2 + 13^2 + 14^2 + 15^2 + 16^2 + 17^2 + 18^2 + 19^2 + 20^2 + 21^2 + 22^2 + 23^2 + 24^2 + 25^2
Też potwierdzam (oprócz tych z pustym tuszem)
U mnie nie ma, ale dostałem dobry link :)
Chyba ktoś to właśnie przeczytał i usunął Javę z listy :)
O! Faktycznie można nadsyłać rozwiązania w Javie, tego nie zauważyłem. Przy czym jest to sprzeczne z zasadami organizacji. §2.4 "Rozwiązaniem każdego z zadań zawodów I, II i III stopnia jest program (napisany w jednym z następujących języków programowania: Pascal, C, C++) lub plik z danymi.", nie znalazłem też żadnego wpisu informującego o tym, iż do akceptowanych języków doszła Java. Nie chcę nic spekulować, ale chyba wypada w tej sprawie skontaktować się z organizatorami.
Edit2: Wygląda na to, że moje spekulacje byłyby prawdziwe i nie powinno być możliwości wysyłania programów w Javie. Tym razem pozwolę sobie strzelić, że była to pozostałość po PA, które posiadają bardziej liberalny regulamin.
Edit2: Wygląda na to, że moje spekulacje byłyby prawdziwe i nie powinno być możliwości wysyłania programów w Javie. Tym razem pozwolę sobie strzelić, że była to pozostałość po PA, które posiadają bardziej liberalny regulamin.
Potwierdzam test Jarka :x
Akurat piszę w Javie i miałem nadzieję, że będę mógł napisać każdą klasę w innym pliku, ale widzę, że trzeba się pomęczyć. Dzięki za odpowiedź.
Zasady organizacji §3.1 "Rozwiązanie każdego zadania, które polega na napisaniu programu, składa się z (tylko jednego) pliku źródłowego; imię i nazwisko uczestnika powinny być podane w komentarzu na początku każdego programu."
Zatem musisz je jakoś skleić. Możesz do tego wykorzystać preprocesor gcc (o ile nie piszesz w Pascalu), tylko musisz bardzo uważać na rozmiar pliku wyjściowego - nietrudno o przekroczenie dopuszczalnego rozmiaru.
Zatem musisz je jakoś skleić. Możesz do tego wykorzystać preprocesor gcc (o ile nie piszesz w Pascalu), tylko musisz bardzo uważać na rozmiar pliku wyjściowego - nietrudno o przekroczenie dopuszczalnego rozmiaru.
Czy całość musi zawierać się w jednym pliku przy wysyłaniu czy jest jakiś sposób na podział wszystkiego?
Pozdrawiam
Pozdrawiam